Om Frankrike

Flytta till Franska Rivieran och låt dig inspireras av den härliga franska kulturen, maten, vinerna, den underbara atmosfären och inte att förglömma den vackra naturen. Att bo och leva i Frankrike är lite av en livsstil.

Franska Rivieran eller Côte d’Azur ligger i provinsen Provence och har subtropiskt medelhavsklimat med över 300 soldagar om året. Det gör Rivieran till ett njutningsfullt och underbart val av destinationsland året runt. Själva kustremsan är drygt 100 km lång och stäcker sig från Toulon (St Tropez) i väster till Menton i öster.

Här finns de livfulla storstäderna, charmiga bergsbyar, underbara soldränkta stränder, vingårdar och lavendelfält. Givetvis finns ett stort urval av butiker som bjuder in till trevlig shopping och vill man äta en härlig fransk kulinarisk middag finns det många fina restauranger.

Intresset för att bosätta sig i Frankrike tog fart under La Belle Époque-perioden då fransk kultur, mat och leverne blomstrade. Än idag 
lever detta kvar. Att bo och leva i Frankrike har blivit en livsstil som många skandinaver har anammat, ung som gammal.

Största staden på Côte d’Azur är Nice som har cirka en miljon invånare. Här ligger den berömda strandpromenaden Promenades des Anglais och åker man lite västerut hamnar man i en annan berömd stad Cannes, där filmfestivalen hålls varje år. Öster om Nice ligger en av de vackraste fiskebyarna på Rivieran Villefranche sur Mer med sina charmiga hus och fiskebåtar.

Åker du upp mot bergen finner du konstnärsbyn och medeltidsstaden St Paul de Vence med sina historiska byggnader, smala gränder och konstgallerier. I området ligger bland annat konstmuseet Foundation Meaght samt den välkända restaurangen Colombe d'Or som har en av de största privata konstsamlingarna i världen.

Vidare västerut ligger jetset staden St Tropez med sina fina stränder. Flest soltimmar finner du i Menton som ligger nära den italienska gränsen. Bland kullarna bakom Nice ligger staden Grasse som är känd för sina parfymer och tvålar. Besök den fortifierade medeltidsstaden Eze och ät en trevlig lunch eller åk ut på landet och besök vingårdar, apelsinlundar och olivodlingar. På Rivieran har du nära till allt.

Ett annat område värt att nämna är Languedoc-Roussillon och ligger i den västra halvdelen av sydfrankrikes medelhavsbukt. Regionen har många, långa solrika dagar att erbjuda, lokalproducerade viner och delikatesser. Är man kulturintresserad finns det flera romanska byggnadsverk att beundra och mot den spanska gränsen ligger det nästan en borg på varje bergssluttning. Languedoc är världens största sammanhängande vindistrikt. Vinfälten sätter sin prägel på landskapet och många vyer domineras av vackra böljande vinfält med blånande berg i bakgrunden. Inne i landet finner man floder, berg och naturparker som är väl värda ett besök. I Languedoc produceras den berömda ur-champagnen Blanquette de Limoux, i staden med samma namn. Där har det sprudlande vinet producerats enda sedan 1531. 


Att bo på Franska Rivieran

Beträffande boende finns ett stort utbud av bostäder till salu att välja mellan, allt från äldre townhouses med närhet till pittoreska torg, kaféer, restauranger, bagaren och den lokala blomstermarknaden.

Eller kanske en stor våning i Cannes med närhet till shopping, restauranger, kaféer och den nattliga pulsen med utsikt över Croisetten, strandpromenaden och båtarna. Eller varför inte en modern villa eller ett charmigt rustikt stenhus på landsbygden.

Under de senare åren har det blivit populärt att köpa vingårdar, hästgårdar, B&B och bostäder som har både apelsin- och olivodlingar. Frankrike kan verkligen erbjuda något för alla olika stilar och smaker.

För många svenskar är Frankrike en perfekt destination om man vill fly från det svenska vinterklimatet, ta del av den franska livsstilen, spela golf eller bara njuta av livet.

Till Frankrike tar man sig smidigt från Sverige. SAS, Norweigian och Air France flyger direkt till Rivieran. Resan tar cirka 3 timmar.

By clicking on "I agree", you authorize the use of cookies to ensure you get the best experience on this website.

Learn more I agree