Artikel på Hemnet om den franska bostadsmarknaden

4 december 2019

Mäklaren: ”Tänk så här när du köper bostad i Frankrike”

Den franska bostadsmarknaden skiljer sig på många sätt från den svenska, men det är inte enbart byråkratin som kan ställa till det.

- Det är viktigt att ta hjälp av någon som kan språket och förstår den franska kulturen, annars kan det bli svårt, säger Liliane Rothoff, Marketing Director på Frankrikemäklarna.

Hamnen i Cannes.

Den franska marknaden har inte haft samma intensiva prisökning som den svenska under den senaste tioårsperioden. Sedan den ekonomiska kraschen 2008 har marknaden återhämtat sig år för år, men i lugn takt. En stabil ökning, förklarar Liliane Rothoff.

- Från svenska köpare har det varit ett konstant tryck enda sedan vi etablerade oss på den franska marknaden för 20 år sedan. Det är framförallt kring Rivieran som intresset har funnits under dessa år, säger hon.

Den process ett bostadsköp innebär i Frankrike är en utmaning för många svenska köpare, därför krävs det lokal kunskap. Framförallt när det gäller språket, men också förståelsen för den franska kulturen och hur den lever hela vägen in i lagböckerna.

- Språket kan innebära problem då man inte kommer hela vägen med engelska. Därför är det viktigt att ha någon som hjälper till med alla delar i processen, språket och byråkratin. Då slipper man en massa huvudbry på vägen, säger Liliane.

Hon lyfter också skillnaden i budgivning gentemot den svenska marknaden. I Frankrike är slutpriset oftast samma som står i annonsen för bostaden. Det är inte helt ovanligt att priset landar något under annonspriset.

- Ibland kan det bli en mindre sänkning av priset, men jag brukar säga att sänkningen motsvaras av de omkostnaderna köpet innebär i form av förvärvskostnader, notarie och skatter, säger hon.

Två heta områden i Frankrike för svenska köpare, enligt Liliane Rothoff:

Languedoc, sydvästra Frankrike:

Området Languedoc ligger strax väster om Rivieran och breder ut sig ned mot den spanska gränsen. Prisbilden i Languedoc är lägre än på Rivieran vilket gör att det går att hitta väldigt prisvärda bostäder här.

- Languedoc har verkligen vuxit i popularitet de senaste åren, det är en region på frammarsch. Här går det att få den riktiga franska känslan där de genuina byarna med sina bagerier, caféer, marknader och små restauranger ger hela upplevelsen, säger Liliane.

Roquebrun, en by i Languedoc.

Rivieran, längs Medelhavet:

Klassiska Rivieran har alltid varit populärt och populariteten minskar inte. Liliane menar att många av de som köper en bostad längs Rivieran har varit där många gånger och byggt upp en relation med området.

- Prisbilden är något högre på Rivieran än i andra områden i Frankrike, om man bortser från Parisregionen, men trycket är högt. Det är oftast lite äldre kunder som köper bostad, personer som under många har rest till området och fått starka band till Frankrikes medelhavskust, säger Liliane.

Nice, en populär stad på Rivieran.

By clicking on "I agree", you authorize the use of cookies to ensure you get the best experience on this website.

Learn more I agree